Säkerhet och tillit
Några vanliga tecken på bedrägeri
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

De allra flesta på Tise är ärliga, men det kan finnas några som försöker förstöra för andra.

Vi har system och rutiner som jobbar med att upptäcka användare som har dåliga avsikter och vi arbetar kontinuerligt med att stärka dessa verktyg för att kunna ge en bra och trygg tjänst för våra användare. Även om detta är effektivt är det aldrig en 100% garanti för att du aldrig kommer att stöta på någon som inte är helt ärlig. Därför har vi sammanställt några tips och råd om vad du kan tänka på när du köper och säljer online.

De vill inte använda betalning via Tise.
Det betyder inte nödvändigtvis att användaren vill lura dig om de ber om att ta betalningen via t.ex. Swish, men vi rekommenderar alltid att man använder vår integrerade betalningslösning så mycket som möjligt. Detta för att vi ska kunna hjälpa till om något oförutsett skulle hända.

De vill flytta konversationen utanför Tise
Om någon tidigt i konversationen ber om att flytta samtalet vidare till en annan kanal utanför Tise (Messenger, WhatsApp eller SMS, etc.) är detta en varningssignal. Det finns ingen anledning till att avtalet inte kan utföras via Tise-chatten och är ofta ett sätt att undvika våra säkerhetskontroller.

Plötsliga betalningar från utländska banker/paypal
Bedragaren påstår att de har betalat och pressar dig att skicka varan så snart som möjligt. Ofta skickar de även med falskt kvitto av betalningen.

Om du plötsligt får ett meddelande om att användaren har skickat pengar till dig för en vara utan att detta kan bekräftas av dig eller din bank är detta en varningssignal. Vi rekommenderar då att du avvaktar med att skicka varan fram tills betalningen har kommit in på ditt konto.

De ber dig klicka på en länk
Vi rekommenderar om att aldrig klicka på en länk från en annan användare. Detta är ofta ett försök på "phishing" där användaren hittar olika sätt att hämta känslig information på, som t.ex. kortinformation.

Här är ett exempel, där du ser en lång, märklig länk som ska tillhöra norska posten.

Här har bedragaren skapat sin egen, falska hemsida med en betalningslösning hos norska posten.

Om du tror att du kan ha blivit utsatt för bedrägeri, eller om du hittar något märkligt på Tise som du vill att vi ska undersöka närmare kan du gärna rapportera den aktuella användaren i appen.

Läs gärna här för fler tips om hur du köper och säljer säkert på Tise.